Urządzenia gastronomiczne, przeznaczone do obróbki mechanicznej

Urządzenia gastronomiczne, przeznaczone do obróbki mechanicznej
W przemyśle gastronomicznym bardzo duże znaczenie mają wszelkie maszyny, przeznaczone do obróbki mechanicznej. Urządzenia tego typu ułatwiają pracę w zakładach gastronomicznych. W zapleczach kuchennych stosuje się maszyny, przystosowane do wykonywania czynności mechanicznych, do których zalicza się krojenie, oczyszczanie, mieszanie, obieranie czy mielenie. Maszyny wykorzystywane w przemyśle gastronomicznym tworzone są z różnych elementów, połączonych w odpowiedni sposób. Wśród maszyn przeznaczonych do obróbki mechanicznej można by wymienić maszyny do obierania warzyw korzeniowych oraz ziemniaków, maszyny do rozdrabniania warzyw, piły do mięs oraz kości, miksery, spulchniacze żywności, krajalnice, maszyny do wyrabiania cist czy wieloczynnościowe maszyny gastronomiczne. Maszyny, takie jak krajalnice żywności posiadają napęd (ślimakowy bądź paskowy) oraz noże. Urządzenia tego typu, wyposażone w napęd paskowy nadają się doskonale do krojenia żywności, na przykład mięsa, wędlin oraz sera.